Ingredience
- 550 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 pytlíček sušeného droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 300 ml vlažného polotučného mléka Tatra
- 1 vejce (pokojové teploty)
- 70 ml olivového oleje
Na dochucení:
- pistácie
- mandlové lupínky
- sezamová semínka (černá i bílá)
- strouhaný sýr (např. čedar)
- trochu mleté papriky rozmíchané v oleji
- rozpuštěné máslo Tatra
Postup
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience na těsto. Do jiné misky dejte všechny tekuté (mléko, vejce a olej), dobře prošlehejte metličkou a postupně vmíchávejte k suché směsi.
- Promíchejte, poté přeneste na pomoučenou plochu a vypracujte hladké těsto. Dejte do vymazané mísy, přikryjte a nechte kynout do dvojnásobného objemu (asi 90 minut).
- Troubu předehřejte na 175 °C (záleží, jak je vaše trouba silná). Vymažte máslem koláčovou formu a vysypte moukou. Doprostřed dejte plechovku, skleničku nebo vytvarovaný alobal, abyste docílili požadovaného tvaru.
- Nakynuté těsto znovu lehce zpracujte, aby bylo hezky hladké. Poté postupně odkrajujte stejně velké kousky těsta a tvarujte kuličky. Budete jich mít cca 21. Ty následně potírejte rozpuštěným máslem a obalujte ve vybraném zdobení, které si předem připravte do vlastních mističek (semínka, koření, ořechy… ).
- Obalené kuličky skládejte do formy okolo plechovky a jakmile máte hotovo, nechte ještě asi 15 minut dokynout. Poté pečte 30 minut dozlatova (propečenost zkontrolujte špejlí). Po upečení nechte krátce zchladnout.
TIP: Podávejte např. s tvarohovým dipem jako chuťovku na vánoční nebo silvestrovské oslavy.