Recepty Slaný monkey bread

Slaný monkey bread

Ingredience

  • 550 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 pytlíček sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 300 ml vlažného polotučného mléka Tatra
  • 1 vejce (pokojové teploty)
  • 70 ml olivového oleje


Na dochucení:

  • pistácie
  • mandlové lupínky
  • sezamová semínka (černá i bílá)
  • strouhaný sýr (např. čedar)
  • trochu mleté papriky rozmíchané v oleji
  • rozpuštěné máslo Tatra

Postup

  1. V míse smíchejte všechny sypké ingredience na těsto. Do jiné misky dejte všechny tekuté (mléko, vejce a olej), dobře prošlehejte metličkou a postupně vmíchávejte k suché směsi. 
  2. Promíchejte, poté přeneste na pomoučenou plochu a vypracujte hladké těsto. Dejte do vymazané mísy, přikryjte a nechte kynout do dvojnásobného objemu (asi 90 minut).
  3. Troubu předehřejte na 175 °C (záleží, jak je vaše trouba silná). Vymažte máslem koláčovou formu a vysypte moukou. Doprostřed dejte plechovku, skleničku nebo vytvarovaný alobal, abyste docílili požadovaného tvaru.
  4. Nakynuté těsto znovu lehce zpracujte, aby bylo hezky hladké. Poté postupně odkrajujte stejně velké kousky těsta a tvarujte kuličky. Budete jich mít cca 21. Ty následně potírejte rozpuštěným máslem a obalujte ve vybraném zdobení, které si předem připravte do vlastních mističek (semínka, koření, ořechy… ). 
  5. Obalené kuličky skládejte do formy okolo plechovky a jakmile máte hotovo, nechte ještě asi 15 minut dokynout. Poté pečte 30 minut dozlatova (propečenost zkontrolujte špejlí). Po upečení nechte krátce zchladnout. 

 

TIP: Podávejte např. s tvarohovým dipem jako chuťovku na vánoční nebo silvestrovské oslavy.

Použité produkty